Descripció
🌱 Els calçots o ceballots provenen de la família de les cebes tendres. Es caracteritzen per ser poc bulbosos, son més suaus i es calcen a mesura que van creixent.
L’origen d’aquesta ceba s’atribueix a un camperol de Valls que va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar el que s’ha convertit en una festa gastronòmica coneguda arreu i molt especialment a Catalunya.
👨🏼🌾 Als nostres horts cultivem calçots, i en tenim disponibilitat durant tota la temporada, finalitzant-la normalment pels volts de Setmana Santa.
🍽️ A la cuina la forma més popular de consum és escalivar-los i sucar-los a la deliciosa salsa de calçots. Pero amb el temps aquest tipus de ceba s’ha anat colant a les cuines i també els podem gaudir arrebossats, en truites, cremes i fins i tot en algunes amanides!
💪🏼 El calçot, com les demés cebes, té una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi. Així com una important quantitat de vitamines B, C i E. Se li atribueixen propietats tonificants, diurètiques, digestives i afrodisíaques. En el cas particular del calçot s’ha comprovat que té un contingut interessant en compostos anticancerosos.