Descripció
🌱 La bajoca perona o mongeta tendra és una verdura per fora, pero un llegum per la part de dins. És una planta herbàcia de tipus enfiladissa. Es conrea a les èpoques càlides de l’any i per collir-se tendra i amb molt poc fesol es menja amb la beina.
🍽️ A la cuina la mengem sobretot com a verdura, essent-ne una de les més habituals. Sovint es preparen bullides o al vapor i acompanyades de patata. De vegades també s’inclouen altres verdures com la ceba o la pastanaga i per gaudir-les encara més podem afegir un bon xorro d’Oli d’Oliva Verge Extra “Lo Pont de l’Àlia”. També les podem consumir saltades amb pernil, o amanides amb tonyina i ou dur a l’estiu.
💪🏼 Més del 90% de la bajoca és aigua, per tant ens aportarà poques calories. A més contenen una bona quantitat de fibra que les fa bones per a dietes d’aprimament. Contenen vitamines A, C, B1, B3, B6 i B2. I també ens aporten minerals com el potassi, el calci, el fòsfor, magnesi, crom i iode. Ens poden ajudar a controlar el colesterol i ajudar-nos a la seva eliminació. Prevenen l’estrés oxidatiu i tenen propietats diürètiques i depuratives.